Hemoroizii în sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Imaginea feerică difuzată de mass-media a unei femei însărcinate redă doar o parte a realității din timpul celor nouă luni de sarcină. Pe lângă miracolul dezvoltării unei noi ființe umane și bucuriile care decurg de aici; alături de pregătirile minuțioase care înfrumusețează zilnic viața viitoarei mame, statutul de femeie însărcinată implică și o altă realitate, una cu care se confruntă doar ea, femeia – mamă. Una dintre aceste neplăceri ale sarcinii o reprezintă și problema hemoroizilor, care apare în luna a cincea sau a șasea a sarcinii.

Hemoroizii reprezintă una dintre problemele cu care se confruntă multe femei în perioada sarcinii. Un hemoroid este o dilatație a unei vene varicoase.  Venele din interiorul și din jurul rectului se umflă deseori în timpul sarcinii, când cantitatea de sânge care circulă prin vene se mărește. Toate venele, în special cele din partea de jos a uterului se dilată.

Motive pentru care problema hemoroizilor se agravează în perioada sarcinii

În perioada sarcinii, presiunea uterului se extinde și fluxul crescut de sânge din zona pelvină pot provoca senzație de mâncărime și umflarea venelor din peretele rectal. Uterul se mărește pentru a găzdui fătul, iar greutatea acestuia apasă pe rect. Constipația din perioada sarcinii poate agrava sau provoca hemoroizii. Există varianta ca aceștia să se dezvolte și după naștere în timpul travaliului. Odată ce hemoroizii apar, pot fi foarte dureroși chiar și în momentele de repaos sau în timpul unor activități simple. Se estimează chiar că aproape jumătate din femeile gravide se confruntă cu această problemă anală.

Deși situația poate părea destul de sumbră, există și vești bune și anume că pentru lunile de sarcină există tratamente pentru hemoroizi. Un tratament luat corespunzător și un regim de viață echilibrat vor face ca hemoroizii să dispară după aceste nouă luni.

SIMPTOME

 • Mâncărime, senzație de arsură.
 • Disconfort când se stă în poziția șezut mai mult timp.
 • Durere la defecare sau în timpul efectuării unor activități fizice.
 • Durere și sângerare. Sângerarea care provine de la un hemoroid are culoare roșie și este observată mai degrabă pe hârtia igienică decât în vasul de toaletă. Când este prezentă sângerarea rectală, consultați medicul!

CONSTIPAȚIA

Constipația reprezintă o problemă care poate agrava situația. Persoanele care au scaunul tare, au tendința de a se forța pentru eliminarea scaunului. Din acest motiv, hemoroizii fie se agravează acolo unde problema deja există, fie apare acolo unde nu există. Perioada sarcinii este mai sensibilă și datorită creșterii nivelului de progesteron care relaxează pereții venelor, permițându-le în felul acesta să se umfle mai ușor.

Dar, ca pentru orice problemă, trebuie căutată soluția și în contextul în care este posibil,  PREVENIREA PROBLEMEI.

Prima măsură concretă este evitarea constipației care se poate face ținând cont de o serie de reguli:

 • Consumul de fibre: cereale integrale, fasole; fructe și legume proaspete.
 • Reduceți consumul de alimente grase și dulciuri procesate.
 • Educați-vă aparatul digestiv să aibă activitate la ore fixe; cel mai bine după masa de dimineață.
 • Consumul unei mari cantități de apă: opt – zece pahare pe zi.
 • Activitate zilnică regulată. Aici activitățile pot fi variate, de la mișcare moderată la sală, până la o scurtă plimbare care vă va înviora.
 • Când apare nevoia de a defeca, nu amânați, nu vă forțați!
 • Exercițiile Kegel zilnic vor stimula circulația sangvină în zona rectală și vor întări mușchii din zona anusului, ceea ce va diminua posibilitatea dezvoltării hemoroizilor. Exercițiile Kegel se fac astfel: încordați mușchii din zona vaginală și din zona rectală. Mențineți această poziție timp de 8 – 10 secunde. Relaxați și reluați! Faceți mai multe seturi de astfel de exerciții pe parcursul unei zile. Datorită simplității lor, puteți face exercițiile Kegel oriunde.
 • Evitați să stați pe scaun perioade îndelungate de timp. Iar în situația în care serviciul dumneavoastră constă în muncă de birou, ideal este să vă ridicați și să vă mișcați la fiecare oră.
 • Acasă, așezați-vă pe partea stângă a corpului atunci când dormiți, priviți la TV sau citiți. astfel, veți ușura presiunea asupra venelor rectale și asta va ajuta sângele să circule din partea inferioară a organismului.
 • Dacă, în ciuda tuturor măsurilor luate, constipația continuă să fie o problemă, întrebați-vă medicul dacă puteți un supliment de fibre sau diverse substanțe cu rol în înmuierea scaunului. De asemenea, în cazuri grave, tot medicul vă poate recomanda un laxativ ușor, emolient sau fibre alimentare.

Metode pentru ameliorarea hemoroizilor din timpul sarcinii

 • Păstrați curată zona anală. După fiecare scaun, indicat este să folosiți șervețele umede în loc de hârtie igienică uscată.
 • Faceți băi în apă caldă de mai multe ori pe zi. Acest lucru vă va relaxa.
 • În cazul în care vă confruntați cu inflamări ale hemoroizilor, aplicați comprese reci sau gheață în zona anusului.
 • Pe cât posibil, evitați să stați pe scaun perioade lungi de timp pentru a nu exercita presiune asupra venelor din anus și rect. Iar atunci când este posibil, stați întinși într-o parte sau în picioare.
 • Înmuiați tampoane de bumbac în infuzie de hammelis sau alun vrăjit, care este astringent și aplicați acest tampon pe zona anală. Schimbați frecvent tampoanele de bumbac!
 • Evitați constipația din timpul sarcinii prin consumul unei cantități potrivite de fibre în dietă, prin consum de apă și prin includerea zilnică a exercițiilor fizice!
 • Reduceți pe cât posibil timpul petrecut la toaletă. Poziția specifică defecării tensionează sfincterul și țesutul anal și perianal, favorizând problema vaselor hemoroidale.
 • În cazuri grave, adresați-vă medicului pentru a vă recomanda suplimente din fibre și laxative!

 Alimente pentru ameliorarea hemoroizilor din sarcină

După cum am amintit deja, o dietă echilibrată, bogată în fibre reprezintă punctul de plecare în combaterea acestei probleme. Orice alte măsuri se vor dovedi inutile dacă în regimul alimentar, viitoarea mămică nu a făcut schimbările necesare. Specialiștii recomandă:

 • Cereale integrale, pâine integrală și eliminarea produselor de panificație din pâine albă.
 • Produse alimentare din fier: ficat de pui, prune uscate, caise uscate, semințe de floarea soarelui, cartofi copți, migdale, semințe de susan, caju, stafide, fistic, broccoli, pepene galben, salată.
 • Usturoi, ceapă și ghimbir. Ajută la descompunerea fibrinei.
 • Sucuri: coacăze, afine, zmeură, amestecate în mode gal cu sucul de mere.
 • Uleiuri: ulei de măsline, din semințe de in.

TRATAMENT

Fiecare sarcină este unică, motiv pentru care în unele cazuri, oricât de multe măsuri de prevenție s-ar lua, oricât de sănătos s-ar alimenta, viitoarea mămică să nu fie scutită de hemoroizi. Dacă s-a ajuns la acest punct, oricât de neplăcut și dureroasă ar putea fi situația, există un tratament. Totul va fi suportat eroic din două motive sigure: 1. Gândul la pruncul pe care îl va strânge curând în brațe și 2. Hemoroizii vor dispărea după sarcină în cele mai multe cazuri.

În funcție de evoluția afcețiunii, tratamentele pentru hemoroizi din tipul sarcinii se stabilește doar de cître medicul dumneavoastră. După un consult din partea unui specialist, veți primi tratamentul cel mai potrivit. Dar, atunci când este doar o consecință a sarcinii, și nu o afecțiune cronică, măsurile amintite mai sus se vor dovedi eficiente pentru această perioadă.

De regulă, după nașterea copilului, hemoroizii ar trebui să se vindece de la sine; există însă cazuri în care aceștia se accentuează din cauza efortului depus la naștere. O greutate mai mare a copilului poate contribui la formarea lor atât pe durata sarcinii, cât și după, din cauza efortului suplimentar depus la expulzare.

Deoarece femeile însărcinate au opțiuni de tratament reduse, fiindu-le contraindicate majoritatea procedurilor medicale, cât și medicamentoase, recomandările pentru ameliorarea hemoroizilor în timpul sarcinii se reduc la măsurile enumerate mai sus.

În loc de concluzie

Înainte de a vă speria de o parte a realității tocmai descrise, vă invit să priviți cu încredere spre viitor și să prindeți curaj, deoarece afecțiunile de care aveți parte în sarcină au un rezultat incredibil și de neprețuit: copilul dumneavoastră. Să ne întoarcem la imaginea feerică de care vorbeam la început, și, atunci când obstacolele vor fi depășite cu succes, va rămâne o singură realitate, siguranța visului împlinit de a vă strânge cu drag copilul în brațe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *