Simptome hemoroizi interni

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Hemoroizii reprezintă o problemă cu care se confruntă un număr destul de ridicat din populația României. Deși inițial nu este o afecțiune gravă, netratați, hemoroizii se pot transforma dintr-un banal disconfort la defecație într-o adevărată problemă care să ne trimită chiar pe masa de operație. Deci, atenție! Hemoroizii se întâlnesc, în special, la persoane cu vârste de peste 45 de ani, dar recent, s-a observat o creștere a acestora și la tineri din cauza unui stil de viață nepotrivit și a unei diete proaste și nesănătoase.

CAUZE

Cauzele bolii hemoroidale sunt diverse: stilul de viață sedentar, un regim alimentar deficitar, stresul cotidian, antecedente în familie, nerespectarea unei igiene corespunzătoare, obezitatea, constipația, sarcina și nașterea, diareea, fumatul, ridicarea greutăților, tusea cronică, abuzul de alcool și condimente.

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii sunt vene umflate și/sau inflamate care se găsesc în interiorul sau în exteriorul canalului anal (ultimii cinci centimetri ai colonului). Deși în unele cazuri nu sunt dureroși, pot fi totuși destul de deranjanți. Hemoroizii pot fi externi sau interni. Cei interiori apar în interiorul canalului anal și provoacă sângerări, mâncărimi și chiar dureri. Atunci când zona inflamată iese în afara anusului, se poate vorbi de hemoroizi externi. Acestea reprezintă vene varicoase localizate subcutanat care se prezintă sub forma unor excrescențe dure, adesea dureroase.

Stadiile hemoroizilor

Hemoroizii au patru stadii de dezvoltare.

 • În stadiul I apar sângerări anale (rectoragii) după defecație, fără ieșirea hemoroizilor din canalul anal. În această etapă ne referim la hemoroizii interni.
 • În stadiul II, odată cu hemoragia, apare ieșirea (prolabarea) maselor hemoroidale, care se pot reduce spontan.
 • În stadiul III, există rectoragii cu prolaps hemoroidal care necesită reintroducerea în canalul anal al hemoroizilor cu mâna, inițial numai la defecație, cu timpul și după eforturi care presupun creșterea presiunii intraabdominale.
 • La stadiul IV, masele hemoroidale ies afară din anus chiar și la efort minim, sunt extrem de dureroase și sunt asociate cu hemoragii care pot pune în pericol viața pacientului.

Atenție! La medic!

Deoarece constipația este primul indiciu, există pericolul ca la persoanele care nu suferă de constipație, boala hemoroidală să se dezvolte o perioadă îndelungată de timp până la stadii avansate. În timp ce persoanele cu constipație se prezintă din timp la medic, și din cauza faptului că sângerarea precoce reprezintă un semnal de alarmă. Indiferent de forma pe care o iau și de stadiul în care sunt, hemoroizii reprezintă o problemă care poate fi diagnosticată și tratată doar la medic.

Simptome hemoroizi interni

Când apar simptomele pentru prima dată, senzația de durere alături de mâncărime din zona anală, mulți oameni nu se gândesc încă la hemoroizi. Cred că este o iritație sau o inflamație trecătoare a zonei, dar atunci când simptomele se repetă, apar întrebările, îngrijorările și teama de a nu se consfrunta cu o afecțiune gravă.

Atunci când ați avut aceste două simptome, durerea la defecație sau chiar stând pe scaun, mâncărimea și un al treilea simptom – sângerarea – puteți să vă gândiți deja că aveți hemoroizi.

Puteți să faceți un test simplu de a vă palpa cu degetul zona anusului pentru a simți prezența venei umflate care se găsește ca o biluță chiar lângă anus, care doare sau ustură la atingere. Sau vă vine să vă scărpinați!

Simptomele hemoroizilor interni sunt mai ascunse. Apar chiar în interiorul canalului rectal. Un semn sigur e sângerarea de roșu – închis.

Alte simptome hemoroizi interni

 • O senzație neplăcută de presiune anală.
 • Prurit anal (mâncărime).
 • Umflături proeminente în zona rectală.
 • Fistule, abcese anale.
 • Dureri în timpul scaunului.
 • Inflamații.
 • Sânge în scaun sau pe hârtia igienică.
 • Disconfort și durere la statul în șezut (muncă de birou, șofat etc.)
 • Eliminarea de mucozități în scaun.
 • Senzația de blocare, de obstrucție în momentul defecației.

Lista de simptome hemoroizi interni este în mare parte comună cu cea a hemoroizilor externi. Singura excepție este reprezentată de faptul că, în cazul celor interni, simptomatologia lipsește în primă fază a dezvoltării lor, pe când celor externi, durerea și sângerarea apar încă din primul moment al apariției.

Măsuri pentru a scăpa de simptome hemoroizi interni

 • Există posibilitatea să scăpați de hemoroizii interni, dacă sunteți dispus să faceți unele schimbări majore în viața dumneavoastră. O primă măsură constă în înlăturarea din meniul dumneavoastră zilnic semipreparatele, produsele de fast-food și alte astfel de alimente care nu contribuie la stabilirea unui echilibru culinar. Puteți înlocui aceste alimente dăunătoare sănătății dvs. cu alimente pline de fibre, fructe și legume proaspete, la care să adaugați o cantitate de apă considerabilă (opt – zece pahare zilnic). După un timp, veți observa îmbunătățiri ale stării de sănătate, și, bineînțeles, și la nivelul hemoroizilor, în sensul că durerile se vor diminua. Dacă boala este într-un stadiu incipient, durerile pot dispărea cu totul.
 • O altă măsură pe care o puteți lua pentru ameliorarea durerilor constă în procurarea de ierburi și minerale de la magazinele de specialitate pe care le puteți pune în apa de baie. Acestea vă vor alina durerile și chiar vor îndepărta simptome hemoroizi interni.
 • Ca un remediu naturist pentru hemoroizi interni, puteți folosi salvia roșie, ulei de cocos, cidru de mere, oțet de mere și aloe vera. Vor contribui la reducerea durerilor hemoroizilor interni, reducând inflamarea și mâncărimile cauzate de aceștia.

Hemoroizi interni – diagnosticarea

În funcție de simptomele pe care le prezentați, medicul specialist va pune diagnosticul. Analizând simptomele pe care le-ați resimțit și pe baza antecedentelor dvs. medicale, va stabili dacă vă confruntați cu o boală hemoroidală sau nu. Verdictul poate fi dat în urma examinării anusului, prin efectuarea unei biopsii în zona afectată pentru a detecta infecții posibile sau alte afecțiuni. Prin examinările rectale se pot identifica atât hemoroizii interni, cât și posibile tumori canceroase în canalul anal sau în rect.

Diagnosticul hemoroizilor se face prin anamneză, în funcție de simptome hemoroizi interni pe care pacientul le prezintă, semne clinice, palpare, videorectoscopie care permite vizualizarea rectului.

Sfat

Printr-un tratament la domiciliu, simptomele pot dispărea sau își pot pierde din intensitate, dar boala hemoroidală nu dispare. Este doar o problemă de timp până hemoroizii dumneavoastră sângerează din nou. Din acest motiv, nu ezitați și mergeți la medic! Oricât de neplăcută ar putea fi vizita la medic, este mult mai bine ca un medic calificat să vă pună un diagnostic corect pentru boala hemoroidală de care suferiți și să vă recomande tratamentul care să vă aducă ameliorarea durerii și, implicit, vindecarea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *