Tratament hemoroizi externi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Hemoroizii reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni la nivel mondial, într-un procentaj de 75%. Deși inițial nu este o afecțiune gravă, netratați, hemoroizii se pot transforma dintr-un banal disconfort la defecație într-o adevărată problemă care să ne trimită chiar pe masa de operație. Deci, atenție! Hemoroizii se întâlnesc, în special, la persoane cu vârste de peste 45 de ani, dar recent, s-a observat o creștere a acestora și la tineri din cauza unui stil de viață nepotrivit și a unei diete proaste și nesănătoase.

Medicamente hemoroizi

Hemoroizii sunt vene umflate și/sau inflamate care se găsesc în interiorul sau în exteriorul canalului anal (ultimii cinci centimetri ai colonului). Deși în unele cazuri nu sunt dureroși, pot fi totuși destul de deranjanți. Hemoroizii pot fi externi sau interni. Cei interiori apar în interiorul canalului anal și provoacă sângerări, mâncărimi și chiar dureri. Atunci când zona inflamată iese în afara anusului, se poate vorbi de hemoroizi externi. Acestea reprezintă vene varicoase localizate subcutanat care se prezintă sub forma unor excrescențe dure, adesea dureroase.

CAUZE

Cauzele bolii hemoroidale sunt diverse: stilul de viață sedentar, un regim alimentar deficitar, stresul cotidian, antecedente în familie, nerespectarea unei igiene corespunzătoare, obezitatea, constipația, sarcina și nașterea, diareea, fumatul, ridicarea greutăților, tusea cronică, abuzul de alcool și condimente.

Evoluția bolii hemoroidale

Hemoroizii au patru stadii de dezvoltare.

 • În stadiul I apar sângerări anale (rectoragii) după defecație, fără ieșirea hemoroizilor din canalul anal. În această etapă ne referim la hemoroizii interni.
 • În stadiul II, odată cu hemoragia, apare ieșirea (prolabarea) maselor hemoroidale, care se pot reduce spontan.
 • În stadiul III, există rectoragii cu prolaps hemoroidal care necesită reintroducerea în canalul anal al hemoroizilor cu mâna, inițial numai la defecație, cu timpul și după eforturi care presupun creșterea presiunii intraabdominale.
 • La stadiul IV, masele hemoroidale ies afară din anus chiar și la efort minim, sunt extrem de dureroase și sunt asociate cu hemoragii care pot pune în pericol viața pacientului.

După cum puteți observa, când vorbim de hemoroizi externi, ne referim la un stadiu avansat al bolii hemoroidale, motiv pentru care trebuie să apelați de urgență la medic, deoarece doar un medic calificat vă poate da un diagnostic corect și un tratament pe măsură.

Poziție corectă și tratament hemoroizi externi

Deși poate părea un aspect banal căruia nu îi acordăm o prea mare importanță, postura (fie că este vorba de statul pe scaun sau mersul pe jos) devine importantă doar atunci când suferim de boli cronice. Pozițiile necorespunzătoare pe care le puteți adopta atunci când stați în șezut pot opune presiune asupra sistemului digestiv și asta poate încetini digestia. În felul acesta se creează o presiune prea mare de suportat pentru țesutul erectil al rectului, ceea ce duce la apariția hemoroizilor. Astfel, cu cât postura corpului este mai incorectă, cu atât mai mult crește posibilitatea dezvoltării hemoroizilor.

Înainte de a continua ne oprim să definim ce înseamnă o postură bună/rea a corpului. Pentru a înțelege, este suficient să priviți cu atenție un copil care are tot timpul spatele drept: poziție verticală în timp ce merge, umerii sunt alineați, iar pieptul este împins în față.

Deși cu trecerea anilor majoritatea oamenilor va avea o poziție nesănătoasă și un mers incorect, trebuie urmat exemplul copiilor de a păstra întotdeauna spatele drept.

Atunci când suferiți, veți avea un motiv în plus de a găsi poziția corectă care ajută la eliminarea cu ușurință a scaunului. Un sfat: atunci când stați pe vasul de toaletă, aplecați-vă înainte. Astfel, va exista mai puțină presiune asupra anusului și defecația nu va mai fi o experiență atât de neplăcută.

Sedentarism și tratament hemoroizi externi

Un alt aspect care accentuează problema hemoroizilor o reprezintă sedentarismul. Când munca la birou se întinde într-un interval lung de timp, puteți preveni apariția hemoroizilor dacă vă ridicați în mod constant și faceți câteva exerciții de stretching sau dacă mergeți pe jos. Indicat este să luați o pauză la fiecare oră.

În ceea ce privește alimentația, puteți trata cu succes hemoroizii, adoptând un regim de alimentație sănătos.

Există perne speciale pentru prevenirea hemoroizilor, având rolul de a reduce presiunea. Pot fi de un real ajutor dacă lucrați mai multe ore pe zi, stând pe scaun. Aceste perne sunt foarte confortabile, prevenind apariția durerii/disconfortului provocate de hemoroizi.

Tratament la domiciliu pentru tratarea hemoroizilor externi

 • Poziția „în patru labe” scade momentan presiunea pe vasele dilatate.
 • Stați pe o parte, pe o pernă sau pe un colac; evitați să stați timp îndelungat pe un scaun tare.
 • Aplicarea unei pungi cu gheață pe zona afectată de câteva ori pe zi. Gheața contribuie la reducerea inflamației și a disconfortului creat.
 • Băi de șezut călduțe, de 15 minute, repetate de câteva ori pe zi.
 • Alternarea tratamentelor reci și calde. Încercați băile calde după comprese reci sau pungi cu gheață.
 • Curățați blând zona afectată după fiecare scaun folosind șervețele umede speciale în locul hârtiei igienice uscate.
 • Consumați suc de ceapă dacă aveți hemoroizi dureroși care sângerează.
 • Consumați semințe uscate de mango, de două – trei ori pe zi, pentru calmarea durerii din timpul eliminării scaunului.

Tratament pentru constipație, inamicul numărul 1 al hemoroizilor externi

Nu există problemă mai gravă care să complice hemoroizii externi mai mult decât constipația.

Din acest motiv, trebuie urmărită evitarea ei ținând cont de o serie de reguli:

 • Consumul de fibre: cereale integrale, fasole; fructe și legume proaspete. Se poate adăuga în alimentație consumul de tărâțe și iaurt.
 • Reduceți consumul de alimente grase și dulciuri procesate.
 • Educați-vă aparatul digestiv să aibă activitate la ore fixe; cel mai bine după masa de dimineață.
 • Consumul unei mari cantități de apă: opt – zece pahare pe zi.
 • Activitate zilnică regulată. Imediat ce refacerea organismului vă permite, ieșiți la o scurtă plimbare care va avea un dublu beneficiu: asupra sănătății dumneavoastră și asupra micuțului.
 • Când apare nevoia de a defeca, nu amânați, nu vă forțați!
 • Exercițiile fizice zilnic vor stimula circulația sangvină în zona rectală și vor întări mușchii din zona anusului, ceea ce va diminua posibilitatea dezvoltării hemoroizilor.
 • Evitați să stați pe scaun perioade îndelungate de timp.
 • Acasă, așezați-vă pe partea stângă a corpului atunci când dormiți, priviți la TV sau citiți. astfel, veți ușura presiunea asupra venelor rectale și asta va ajuta sângele să circule din partea inferioară a organismului.

Tratament hemoroizi externi pe cale naturală

O variantă pentru tratarea hemoroizilor externi o reprezintă remediile naturiste, la care putem apela cu încredere.

 • Pelinul este pe primul loc în tratarea hemoroizilor datorită proprietăților sale de calmare și astringente. Puteți face băi locale cu pelin la care puteți adăuga ceai din coadă de stejar care are efect cicatrizant. Amestecați două lingurițe din fiecare plantă în doi – trei litri de apă fierbinte. Durata băii de șezut trebuie să fie de aproximativ 20 de minute și trebuie repetată la trei zile, timp de o lună.
 • Aloe Vera tratează umflăturile și hemoroizii sângerânzi. Frunzele se taie în jumătate, se încălzesc și se aplică apoi pe zona afectată. De asemenea, frunzele se pot congela și aplica pe rană.
 • Amestecul de ceai de coada șoricelului, tătăneasă, nalbă mare și troscot poate fi consumat de trei ori pe zi. Ceaiul se obține sub formă de infuzie, câte o lingură din fiecare plantă.
 • Cataplasmele pe bază de argilă. Se aplică zilnic. Se prepară astfel: o lingură de argilă amestecată cu apă călduță. Se formează o pastă cu care se unge locul inflamat și se lasă să acționeze două ore.
 • Se face o soluție din o parte suc de usturoi și cinci părți apă. Se aplică extern.
 • Băile de șezut sunt obligatorii în cazul hemoroizilor externi. Se pot face cu ceai din mărul lupului, afin, alun (coaja albă), brusture, castan, frasin, gutui (semințe), păpădie, nalbă, tătăneasă, mușețel.
 • Se rade o ceapă mare care se amestecă cu miere de albine, iar cu pasta rezultată se unge zona afectată.
 • Se zdrobește o frunză de varză și se aplică, lăsându-se să acționeze câteva minute. Se va repeta zilnic, timp de două luni.

Opțiuni chirurgicale

Atunci când boala avansează, iar evoluția bolii nu mai poate fi stopată cu remedii naturale sau măsuri la domiciliu, nu rămâne decât varianta chirurgicală ca tratament pentru hemoroizi externi.

 • Hemoroidectomia– În cazul acestei tehnici este eliminat întreg hemoroidul. Acest tip de chirurgie este una dintre modalitățile cele mai eficiente și complete de îndepartare a hemoroizilor, dar implică un risc maxim de apariție a complicațiilor.
 • Hemoroidopexiacapsată sau hemoroidectomia capsata – Tehnica utilizează un dispozitiv circular pentru capsat, în vederea eliminării țesutului hemoroidal. Țesutul în exces este eliminat, în timp ce restul țesutului este capsat. Operația implică dureri minore comparativ cu hemoroidectomia. Capsarea este, totuși, asociată cu un risc mai mare de recurență.
 • Chirurgia laser– Este utilizată pentru îndepărtarea completă a hemoroizilor externi. Intervenția chirurgicală implică durere și disconfort redus, medicamente mai puține și vindecare rapidă.

Indiferent la ce stadiu se prezintă boala, cu siguranță vă doriți să scăpați de orice disconfort/durere, iar această ușurare nu va veni fără schimbări în viața dumneavostră. Astfel, fie că apelați doar la ceaiuri sau la unele exerciții fizice, fie că veți urca pe masa de operație pentru a îndepărta problema, un lucru este sigur: există tratament pentru hemoroizii externi! Multă sănătate!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *